Klantenbeoordeling
(4.72/5.00)

Direct hulp nodig bij uw bestelling?

sc 0 0,00

 

 

Wat is het verschil tussen non-woven, katoen, polyester & nylon?

 

Non-Woven

Non-woven (vliesstof) is een textielmateriaal dat direct is gemaakt uit vezels. Er hoeven geen garen van de vezels worden gemaakt waardoor deze stap kan worden overgeslagen. Hierdoor is non-woven materiaal goedkoop en wordt het veel gebruikt voor promotionele tasjes. De grondstoffen voor vliesstoffen zijn zowel natuurlijk als synthetisch, bijvoorbeeld PP, PLA, Co, Viscose, PA en PES. Deze vezels worden in het productieproces mechanisch (vernaalden/waterstraal), thermisch (smelten) of chemisch (lijm) met elkaar verbonden, zodat er een sterk vlies van vezels/een web ontstaat met de gevraagde eigenschappen. De meest gebruikte vezel voor nonwovens is polypropyleen (PP).

+ Sterk en herbruikbaar materiaal
+ Licht materiaal
+ Schoonmaken d.m.v. schoonvegen

- Niet bepaald geschikt voor gedetailleerde ontwerpen

U vindt non-woven materiaal naast tassen ook bijvoorbeeld in luiers, bekleding van de auto, binnenvoering van uw jas of (grond)doeken.

Katoen

Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden meestal tot draden gesponnen om er op deze manier zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken.

+ Erg goed te verven
+ Zeer sterk materiaal
+ Erg geschikt voor gedetailleerde ontwerpen
+ Kan in de wasmachine (de eventuele bedrukking kan hierdoor wel vervagen)
+ Krimpt niet in de was

+/- Neemt vocht op
- Kreukgevoelig
- Kleur kan naarmate de tijd verstrijkt vervagen
- Zwaar materiaal

U vindt katoen naast tassen ook bijvoorbeeld in handdoeken, werkkleding, blouses, bedlinnen en ondergoed.

Polyester

Polyester is een zogenaamde polymeer. Voor textiele toepassingen zoals tassen of kleding wordt thermoplastisch (onder invloed van thermische omstandigheden smeltend) polyester gebruikt. De korrels van dit materiaal worden in een spinmachine gesmolten en gevormd tot filamenten. Dit filamentgaren kan worden gebruikt om bijvoorbeeld te weven of breien. Ook kunnen de filamenten tot vezels gehakt worden, en vervolgens vermengd met katoen tot een vezelgaren gesponnen worden. Polyester is uiteindelijk dus een synthetische vezel die op basis van een chemisch proces wordt gemaakt.

+ Kleurvast materiaal
+ Gladde stof
+ Licht materiaal
+ Sterke stof
+ Voelt zacht aan
+ Droogt snel
+/- Neemt weinig tot geen vocht op
+ Niet kreukgevoelig

- Kan statisch worden
- Schoonmaken is wat lastig, was polyester op maximaal 40 graden en bijvoorkeur op 30 graden.
- Brandbaar

 

Nylon

Nylon is gemaakt van een synthetische vezel waarbij de basis ligt bij het verwerken van kunstmatige vezels die door een chemisch proces worden bewerkt. Hierna wordt de stof geweven.

+ Zeer vormvast
+ Elastisch
+ Waterafstotend
+ Niet kreukgevoelig
+ Neemt weinig tot geen vocht op
+ Droogt zeer snel, hoeft dus niet in de wasdroger

- Materiaal kan sterkte en kleur verliezen door de zon
- Slecht ademend vermogen

U vindt nylon naast tassen ook bijvoorbeeld in badpakken, kousen, lingerie en panty's.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over deze of andere stoffen die wij gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

 

Op onze website maken wij, en derde partijen, gebruik van cookies. Dit, om de diverse functionaliteiten op deze website mogelijk te maken en om inzicht te verkrijgen in het

bezoekersgedrag op onze website. Door verder te klikken op onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies zoals omschreven op onze uitleg pagina.

deze melding sluiten